Belgisch Kampioen Low & Slow BBQ: De Kers op de Taart


In 2024 was het zo ver: ik werd ik gekroond tot Belgisch Kampioen in Low & Slow BBQ. Sinds 2012 ben ik al actief in deze passievolle wereld – begonnen op het culinaire circuit WBQA en al snel over gesprongen aar het Amerikaanse KCBS-circuit. In 2024 behaalde ik niet alleen de algemene titel, maar werd ik ook kampioen in de categorieën Brisket en Varkensribben.

De Wedstrijd: Een Test van Consistentie

In de KCBS-competitie staat het format altijd vast: ik moet vier stukken vlees bereiden – kip, varkensribben, varkensschouder en brisket – en elk stuk naar perfectie klaarmaken. Of het nu buiten 30°C of 0°C is, elke wedstrijd vraagt om uiterste precisie. Ik heb geleerd dat als je een steek laat vallen, het een hele strijd kan zijn om weer de goede lijn terug te vinden. Consistent zijn, onder alle omstandigheden, is dan ook mijn grootste uitdaging en troef.

Het Geheim Achter de Perfectie

Het geheim van mijn succes zit in mijn traditionele offset smoker, die ik voer met authentieke houten blokken als brandstof. Deze aanpak geeft mijn vlees die unieke smaak en textuur. Daarnaast speelt samenwerking een cruciale rol in mijn succes. Dankzij mijn partners, zoals Gustor.be – die zorgde voor de ribben – en Nice 2 Meat – die mijn brisket verzorgden – kan ik altijd rekenen op de beste kwaliteit. Deze samenwerking met mensen die exact weten welke normen er gelden in zo’n competitie is onmisbaar.

Terugblik op Eerdere Successen en Nieuwe Ambities

In 2017 werd ik al Belgisch Kampioen in de categorie Brisket en in 2022 in de categorie Ribs. Maar de algemene titel behalen voelt als de kers op de taart. Deze overwinning is een bevestiging dat ik alle topteams in België heb weten te overtreffen en resulteerde bovendien in een plek in de top 5 van Europa. Dit succes motiveert me om in 2025 minstens even sterk te presteren en stiekem mijn ambities richting het Europese klassement verder na te jagen.

Voor de Geïnteresseerden

Ben je nieuwsgierig naar de wereld van Low & Slow BBQ, of overweeg je zelf eens de grill aan te steken? Ik nodig je van harte uit om eens een wedstrijd bij te wonen of gewoon eens met mij te praten over BBQ. Soms is het enige wat nodig is om te beginnen – en wie weet, vang jij misschien ook de BBQ-microbe!

Als Afsluiter

Het behalen van het Belgisch Kampioenschap is voor mij niet alleen een persoonlijke mijlpaal, maar ook een bevestiging dat passie, consistentie en samenwerking de sleutel tot succes zijn in de wereld van BBQ. Ik deed dit ook niet alleen. Samen met Tom Bertels neem ik onder de naam Barbecoa mee deel aan de wedstrijden!

Blijf mijn reis volgen, want dit is nog maar het begin van wat ik in de toekomst hoop te bereiken.

Als je dit een leuk artikel vind deel het dan met je familie en vrienden. Vertel er vooral over en volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we American style barbecue beter promoten.

Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.