
Pork ribs zijn een absolute favoriet bij elke barbecue of weekenddiner. Perfect gegaard, mals en vol smaak – zo wil je ze hebben. Toch gaat het bij beginners vaak mis. Te droog, te taai, te weinig smaak… Het gebeurt sneller dan je denkt.
Wil jij pork ribs maken die indruk maken? Vermijd dan deze 5 veelgemaakte fouten.
1. LET OP WAT JE KOOPT
Het begint al in de supermarkt of slagerij. Niet alle ribs zijn hetzelfde en de keuze van een goede rib draagt bij tot een beter eindresultaat
Fout van beginners: lukraak een pakje meenemen zonder te letten op kwaliteit of type rib.
Waar let ik op?
- Gelijkmatige verdeling van het vlees over de ribben zodat alles gelijk zal garen.
- Een goede vetmarmering van het vlees.
- Geen botjes die bloot liggen.
- Kleur van het vlees. Vlees dat licht roze is heeft een lage pH-waarde. Dat vlees is vaak droog en heeft weinig smaak. Donker vlees heeft een hoge pH-waarde. Dit heeft de eigenschap dat het vochtiger kan blijven, tegelijk kan het stevig of taai aanvoelen. Ik probeer dus altijd iets tussenin te zoek.
Lees meer over het belang van pH-waarde in varkensvlees op porkbusiness.com
2. Het vlies niet verwijderen
Aan de achterkant van de ribs zit een dun, zilverachtig vlies. Laat je dat zitten, dan kan de rook en kruiden niet er niet doordringen tot in het vlees.
Oplossing:
- Steek een mes onder het vlies bij een ribbeentje.
- Trek het voorzichtig los met een stukje keukenpapier voor grip.
Rib Secrets eBook – de gids voor perfecte ribben op de BBQ
€5,99 €10 40% korting
Download het Rib Secrets eBook van Belgisch BBQ-kampioen Dimitri Zetzsche.
In deze praktische gids ontdek je stap voor stap hoe je spareribs of baby back ribs low & slow klaarmaakt, met perfecte bark, rook en tenderness.
Bij aankoop van dit eBook krijg je een kortingscode van 15% bij BBQ winkel premiumbbq.be
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
MEER INFO3. Geen tijd nemen voor kruiden en marineren
- Rub de ribben je favoriete kruidenmix. Leg de ribben in de marinade.
- Laat dit minimaal 2 uur intrekken in de koelkast of een hele nacht. Heb je een kruidenmix of marinade met een hoog zoutgehalte? Laat het dan niet heel de nacht marineren, mogelijks verkrijg je een de zoute smaak.
4. Te vroeg of te vaak insmeren met saus
Veel beginners smeren vanaf het begin met barbecuesaus. Resultaat: de suikers verbranden en worden bitter. Je krijgt ook een hele donkere, zwarte, rib.
Beter:
-
Wacht tot de laatste 10-15 minuten van de garing.
-
Smeer dan licht in met saus, zodat de saus zich kan zetten op de rib en nog wat extra rook kan opnemen.
5. Onvoldoende rusttijd geven
Net als een goede steak hebben ribs rust nodig na het garen. Het vlees heeft heel de tijd de door de hitte onder stress gestaan. Sappen hebben tijd nodig om zich terug te verdelen over het vlees.
- Haal de ribs van het vuur.
- Doe ALU-folie open en laat ze uitdampen. Doe daarna de ALU-folie terug dicht.
- Wikkel de pakjes in een dikke handdoek in. Of doe ze in een koelbox. Zo gaat de warmte niet verloren zonder dat ze verder garen. Laat de ribben minimaal 30-40min rusten. Je kan ze tot 3uur lang in de koelbox bewaren. Daarna moet je ze warm houden op 75°C om voedsel veilig te blijven.
ZO IS JE BBQ ALTIJD OP TIJD KLAAR!
Heb je altijd een beetje stress om je low & slow gerechten tijdig klaar te krijgen voor je gasten? Ik heb de manier zodat je BBQ altijd warm en op tijd is – zonder opwarmen!