Traag gegaarde spareribs op de barbecue

Spareribs op de barbecue zijn zowel bij jong en oud succesvol en helemaal niet moeilijk te maken. Je heb enkel de juiste portie geduld nodig. In deze post leggen we je uit hoe je spareribs op niveau van een wedstrijd kan maken.

In 2022 werden we met ons barbecue team Belgisch Kampioen BBQ in de categorie ribben.

Benodigdheden

  • Varkensribben (St-Louis cut of spareribs)
  • MeatPal BBQ kruiden (hier kopen)
  • Braai Red Sauce (hier kopen)
  • Gele mosterd
  • Lichte bruine suiker
  • Boter
  • Alu-folie
  • koffielepel
  • Tandenstoker
  • Enkele vellen keukenrol
  • BBQ die voorverwarmd is op 110°C
  • Rookhout

Instructies

Eerst en vooral gaan we de ribben ontvliezen. Elke rib heeft aan de achterkant een vliesje over de ribben hangen. Als we dit er op laten zitten dan kunnen de kruiden en rook niet goed in het vlees trekken. Duw de achterkant van je koffielepel voorzichtig tussen het vlies en het bot van de rib. Beweeg de lepel op en neer totdat je een opening krijgt. Je kan nu het vlies makkelijk los maken met je vinger, gebruik desnoods een stukje keukenpapier om het vlies beter te kunnen vasthouden.

Tijd om de ribben te rubben

Wanneer je alle vliezen hebt verwijderd is het tijd om de ribben te rubben. In dit recept gebruiken we gele mosterd als een binder om de rub beter te doen hechten. De meningen over het gebruik van een binder zijn verdeeld: in theorie zou het de poriën van het vlees kunnen verstoppen en rook en andere smaakmakers kunnen tegenhouden. Wij merken persoonlijk geen verschil maar probeer het zeker zelf eens uit en laat het ons weten.

Wrijf de volledige rib in met een dunne laag mosterd, net dik genoeg om de rub te doen hechten. Bestrooi de volledige rib nu rijkelijk met een laag MeatPal en laat de rub minimaal 15min. intrekken. Je zal merken dat de rib vocht zal verliezen maar het zout in de rub zal er voorzorgen dat de eiwitcellen van het vlees veranderen (denaturing) wat voor zorgt dat de eiwitcellen beter vocht gaan ophouden tijdens het garen. Je kan hier meer lezen over het effect van zout op vlees.

Na een 15-tal minuten leg je de ribben op je BBQ die voorverwarmd is op 120°C. We garen de ribben indirect en niet direct, dus we leggen de ribben naast de hitte bron en niet erboven. Gooi wat rookhout op je kolen en doe de deksel van je BBQ toe. Het is nu enkele uren wachten voor de volgend stap.

“If you are looking you aint cooking.”

Laat de ribben zo’n 2 uren op de BBQ garen. Ondertussen kan je af en toe wat rookhout toevoegen. Het is belangrijk om de juiste kleur op je ribben te krijgen alvorens je gaat wrappen. Het doel is om dezelfde kleur te krijgen zoals mohaniehout.

Uit ervaring met ons proces weten we dat we dit hebben na zo’n 2 uren garen. Het kan gebeuren dat de juiste kleur toch op zich laat wachten en dan kan je de kleur bevorderen door de ribben te sprayen.

Time to wrap, Texas crutch

De voornaamste reden om de ribben te wrappen is om de kleur te bewaren en tegelijkertijd de ribben te laten verder garen. Als we de ribben op de BBQ zouden laten verder garen zullen ze te donker worden.

We wrappen de ribben in een stuk aluminium folie en voegen er smaakmakers aan toe. Deze techniek noemen we de Texas Crutch. We gebruiken een dikkere, heavy duty, alu-folie waardoor wij één vel kunnen gebruiken. De klassieke huishoudfolie is veel dunner waardoor je 2 tot 3 vellen nodig zult hebben omdat de beentjes van de rib de folie kunnen doen scheuren.

In de folie leggen we in het midden een laag lichte bruine suiker. Ongeveer 2 soeplepels met kop er op. Leg de ribben met de vleeskant op de suiker en leg daarna een stevige klont boter op de ribben.

TIP: je kan op de suiker je eigen smaken toevoegen door er hot sauce, siroop, honing etc… aan toe te voegen. GO CRAZY.

Vouw de folie strak rond de ribben en maak er een pakketje van zoals hierboven in de foto’s is uitgebeeld. Zo kan je straks gemakkelijk het pakket terug open vouwen om de gaarheid van de ribben te testen. Leg de pakketjes nu terug op de BBQ naast de hittebron en drijf de temperatuur op naar 120-125°C. We laten ze nu nog zo’n 1u20 á 1u30 verder garen.

De ribben glazen en klaar

Na 1u20 is het tijd om de ribben eens te checken of ze gaar zijn. Dit doe je door met een tandenstoker in het vlees tussen de ribben te prikken. Wanneer je tandenstoker door het vlees gaat als een mes door boter dan zijn je ribben beetgaar.

Duw met een tandstoker tussen de ribben en wanneer dit aanvoelt als boter dan zijn de ribben klaar.

Als finishing touch gaan we de ribben glazen: smeer de volledige rib in met de Braai Red Sauce en leg de rib op de alu-folie met de vleeskant naar boven. Vouw de zijkanten van de alu-folie op totals je een soort bootje krijgt waar de rib in ligt. Laat de rib met de saus nog zo’n 5min op de barbecue glazen en daarna ben je klaar.

Dit is hoe je spareribs op de barbecue maakt. Veel plezier met het recept en smakelijk. Volg ons op Facebook en Instagram als je het leuk vind wat we hier doen. Onze MeatPal BBQ rub kan je online in onze webshop kopen of in de betere BBQ winkel bij jou in de buurt.

Als je dit een leuk recept vind maak het voor je familie en vrienden. Vertel er vooral over en volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we American style barbecue beter promoten. Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
25.00
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.