Gehaktbrood smoken op de Weber pellet smoker

Gehaktbrood, iedereen is er wel mee opgegroeid. Je kan het makkelijk op de BBQ maken in een pan. Maar dan mis je toch heel wat rooksmaak en krijg je geen bark rondom je gehaktbrood. Met een simpel trucje in dit recept kan je je gehaktbrood op de smoker maken zonder dat die uit elkaar valt.

Benodigdheden

INSTRUCTIES

Als eerste gaan we het brood laten weken in melk. Verwijder de korsten van het brood en snij daarna de snedes in blokjes. Doe het brood in een kom en giet er de melk over. Meng het geheel wat onder elkaar en laat dit zo’n 10 minuten rusten.
Het brood moet de melk helemaal absorberen en mals worden. Het geweekte brood zorgt voor een binding, je kan hiervoor perfect ouder brood gebruiken.

Hierna gaan we het gehakt mengen. Doe de ingrediënten voor het gehakt bij elkaar in een kom: gehakt, ei, ajuin, Braai BBQ Beef rub, Braai BBQ Steak & Burger rub, Braai BBQ Red Sauce en het geweekte brood. Meng alles goed onder elkaar en daarna gaan we er voor zorgen dat het gehaktbrood niet uit elkaar gaat vallen tijdens het smoken.

We gaan het gehakt eerst in een bakvorm, in ons geval een cakevorm, laten opstijven in de diepvries. Op deze manier kan je het gehaktbrood aan elke zijde rubben en op de smoker garen zonder dat deze uit elkaar valt. Om er voor te zorgen dat je je gehaktbrood makkelijk uit de vorm kan halen plaatsen we eerst cellofaan folie in de vorm en daarna vullen we deze met het gehaktmengsel.

Plaats de vorm, met vulling, in diepvries gedurende 4 uren. Je kan het ook over de nacht doen, maar 4 uren is een minimum. Na het invriezen haal je het vlees uit de vorm en verwijder je de cellofaan. Het vlees zal heel droog zijn waardoor de rub niet gaat blijven plakken. Daarom gaan we rondom het vlees een dun laagje mosterd aanbrengen als binder en het vlees rijkelijk in de rub zetten met onze Beef rub (Weetje: wist je dat onze beef rub geen toegevoegde suikers bevat?).

We gebruiken een Weber EX6 pellet smoker (#geensponsor) die staat te draaien op 135°C. Je mag de kruiden laten intrekken maar dit is niet noodzakelijk. In dit recept hebben we het vlees, na het rubben, onmiddellijk op de pellet smoker geplaatst. Het vlees is dus nog bevroren. Hierdoor gaat vlees langzaam ontdooien en tegelijk garen op de BBQ en valt die niet uit elkaar. 

Het vlees ligt op de smoker, we doen de deksel dicht en bekijken dit niet meer gedurende 4 uren. De rub gaat versmelten met het vlees en een mooie bark vormen. De rook gaat goed aangetrokken worden tot het vlees want rook hecht zich enorm goed op koude en natte oppervlaktes. 

Je gehaktbrood is klaar rond de 72°C en wanneer de kern volledig ontdooid is. In ons recept was de ajuin wat te groot gesneden waardoor het gehaktbrood tijdens het aansnijden wat afbrokkelt. Dus de ajuin wat fijner snijden is aangeraden als je dit niet wilt. Voor de afwerking zijn we de foto vergeten maar we hebben het gehaktbrood een dun laagje van onze Red Sauce gegeven.

Als je dit een leuk recept vind maak het voor je familie en vrienden. Vertel er vooral over en volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we American style barbecue beter promoten. 

Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.