Benodigdheden
- Varkenshaasjes
- Steak & burger rub
- Meatpal BBQ rub
- 75g ahorn siroopÂ
- 37g bruine suiker
- 75g Braai Red Sauce
- 75g WhiskeyÂ
- Een BBQ om indirect te garen
- Een pannetje/skillet om de saus in te maken
INSTRUCTIES
Zorg er voor dat je barbecue klaar is om indirect te grillen. Ik gebruik mijn oude vertrouwde Kettle van Weber maar je kan elk type barbecue gebruiken. Van een kamado, pellet smoker tot een kettle grill. Zolang je maar een indirecte opstelling kunt maken waar je vlees langs de hitte bron ligt en niet er rechtstreeks boven.Â
Â
Als brandstof gebruik ik houtskool dat volledig gemaakt is van Eik. die vul met de houtskool houtskool gemaakt van Eik. Ik heb graag de aanwezigheid van een stevige rooktoets. Mijn go to merk voor houtskool is B&B Charcoal omdat ze een deftige kwaliteit produceren die goed en zuiver brandt. Tegelijkertijd bieden ze ook veel varianten aan in houtskool en produceren ze ook briketten en pellets om te gebruiken in de pelletsmoker.
Terwijl de barbecue op temperatuur komt gaan we het varkenshaasje verder voorbereiden. Meestel is een varkenshaasje netjes opgekuist maar controleer vooral zelf je vlees. Verwijder resterende vetklompjes, of stukjes vlees die los hangen want deze gaan enkel uitdrogen. If it doesn’t look pretty it can’t cook pretty!
We gaan nu de varkenshaasjes rubben en we gaan de whiskey als binder gebruiken. Leg de varkenshaasjes op een snijplank en giet er een scheut whiskey over. Bestrooi het vlees nu met Steak & burger kruiden gevolgd door de Meatpal kruiden. Doordat het vlees hebt nat gemaakt gaan de kruiden nu beter hechten. Leg de varkenshaasjes nu koel en laat de kruiden intrekken terwijl het vuur verder op temperatuur komt.
De Steak & Burger rub is een rub zonder extra suikers. Daardoor kan je hem ook in de pan gebruiken of om direct te grillen. Gebruik hem ter vervanging van peper en zout in de dagdagelijkse keuken!
Wanneer de barbecue stabiel is op zo’n 120°C leggen we de varkenshaasjes op de rooster in de indirecte zone. Voeg eventueel wat rookhout toe voor extra smaak en doe de deksel toe. We gaan zo’n 45min tot een 1 uur nodig hebben alvorens het varkenshaasje de gewenste kerntemperatuur van 60-62°C bereikt heeft.Â
Ondertussen gaan we de glaze maken. Dit is de gemakkelijkste stap van het hele recept. Doe alle ingrediënten van de saus in een kommetje en verwarm deze tot alles is samen gesmolten. Klaar! Je kan de whiskey smaak wat beïnvloeden door eerst de whiskey in de pot doen en de alcohol er uit te koken.Â
Wanneer de kerntemperatuur rond de 55°C meet begin je het varkenhaasje te glazen. Breng een dunne laag glaze aan over het vlees en herhaal dit enkele keren. Door te glazen creëren je een vochtige laag waaraan de rook zich kan op hechten. Dit is een goed moment om een klein beetje rookhout toe te voegen voor de extra touch!
Wanneer de kern 60°C meet haal je vlees van de BBQ en laat je dit eventjes rusten. De kern zal nog een extra 2-3 graden doorgaren.
BESTE BARBECUE SAUS VAN EUROPA
De Braai Red Sauce won in 2024 de 2de plek in de wereld op de International Flavour Awards. Koop hem bij een verdeler jouw buurt of via onze webshop.