Pulled beef kan je makkelijk maken van een chuck roll (rundernek). In dit recept leren we je hoe je het makkelijk heerlijke pulled beef kan maken.
Benodigdheden
- Chuck roll ook gekend als rundernek
- Een bak, of snijplank
- ALU-folie of Butcher paper
- 100% Beef rub of 100% Steak & Burger rub. Of 50/50 van beiden.
- BBQ die voorverwarmd is op +/-135°C
- Rookhout
INSTRUCTIES
Pulled beef maken is helemaal niet moeilijk. Het recept volgt eigenlijk dezelfde stappen als pulled pork. Je hebt er gewoon wat geduld voor nodig. Pulled beef maak je doorgans van de rundernek (ook wel chuck roll genoemd). Je kan het ook van de brisket (de borstlap) maken maar dat is best duur.Â
Haal je chuck roll uit de verpakking en leg hem in een schaal of op je snijplank en dep hem droog met wat keukenrol. Rub je chuck roll rijkelijk in met de rub naar keuze. Onze Beef rub en/of Steak & Burger rub zijn uiterst geschikt om Chuck roll te maken. Ze accentueren de smaak van het vlees zeer goed.
Je ziet op de foto dat we het vlees stevig in de rub hebben gelegd zo krijgen we een mooie bark. Wanneer je gaat pullen gaan alle kruiden zich in het vlees mengen en heb je meteen overal smaak.Â
Fire and 'forget'
Je smoker moet voorverwarmd zijn op 135°C en klaar gemaakt zijn om indirect te garen. Dit wil zeggen dat we het vlees naast de hittebron leggen ipv er boven bij direct garen.
Als je houtskool of briketten gebruikt gooi je nu je blokje rookhout op het vuur. Wij gebruiken een pellet smoker en hebben daardoor een constante aanvoer van rook. Leg het vlees op de barbecue en doe de deksel toe en laat de BBQ zijn werk doen. Je kan het vlees een 5-tal uren op de barbecue laten liggen alvorens we de volgende stap uit te voeren. Vergeet niet om nu en dan een blokje rookhout bij te gooien.
Tijd om te wrappen
Na een 5-tal uren in ons geval ziet onze chuck roll er uit zoals de foto hierboven. We hebben een geweldige bark gekregen en de interne temperatuur zit rond de 76°C. Van de temperatuur trekken we ons niet ‘enorm’ veel aan, we willen vooral een goede bark krijgen. Dus als als de bark nog niet goed zit laat het vlees gerust verder garen.
Om de bark te beschermen verpakken we de chuck roll. Hiervoor gebruiken weij een stuk butcher paper maar je kan ook de Texas Crutch techniek toepassing en ALU-folie gebruiken. In de verpakking voegen we geen adjectieven, wij willen het graag puur.
Het voordeel van butcher paper is dat het ademt. De stoom in de verpakking kan door de verpakking naar buiten dringen en daardoor zal de bark minder ‘zacht’ worden. De keerzijde van de medaille is dan weer dat het garen langer duurt. Bij een Texas Crutch is het net andersom: de stoom blijft in de verpakking en het garen gaat snellen. Tegelijkertijd zal je bark zachter worden. Beide methodes zijn perfect oké. Experimenteer er eens mee en laat ons weten via Facebook of Instagram welke techniek jouw voorkeur heeft.
Leg je leg je pakket terug op de barbecue en laat het verder garen. Reken er op dat je nog zo’n 1 tot 2 uren zult nodig hebben. Je kan ook de temperatuur wat verder opdrijven naar bijvoorbeeld 150°C om het proces te versnellen.
Wanneer de interne temperatuur 93°C heeft bereikt halen we het pakket van de barbecue en laten we het in de gesloten verpakking minimaal 1 uur rusten. Daarna kan je het beginnen pullen.
Opgelet: de kern zal nog zeer warm zijn en je kan je makkelijk verbranden.
Veel plezier met het recept en smakelijk. Volg ons op Facebook en Instagram als het leuk vind wat we hier doen.
Als je dit een leuk recept vind maak het voor je familie en vrienden. Vertel er vooral over en volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we American style barbecue beter promoten. Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.