Beef up your game met pastrami style beefribs

Een beefrib eten we niet elke dag, een pastrami style beefrib zeker al heel zeldzaam. Laat je zeker niet afschrikken door dit dino achtig stuk vlees. De bereiding is simpel en we leggen het je graag uit. 

BENODIGDHEDEN

  • Beefribs
  • Snijplank
  • Grove peper
  • Grof zout
  • BBQ die voorverwarmd is op +/-135°C
  • Een bak waar je de beerib samen met het pakelmengsel in kan leggen

Voor de pekel

De kruiden voor de pekel zijn gebaseerd op het recept Noskos.nl. Hij is een ware BBQ enthousiast en we kennen hem van de BBQ wedstrijden. Zijn blog staat vol leuke recepten. Neem zeker eens kijkje, het is de moeite.

  • 2l water
  • 90g pekelzout ( a.k.a colorozozout)
  • 80g donkere bastardsuiker
  • 2tl zwarte peperkorrels
  • 1tl chili vlokken
  • 1tl foelie
  • 1tl thijm
  • 1 laurierblad, verkruimeld
  • 1/4 steranijs, geplet
  • 1/4tl piment
  • 1/4tl kruidnagel

Heb je sommige kruiden niet huis dan is dat niet erg. Je kan het gewoon weg laten want de smaak is zo intens dat je het niet zal missen. 

DISCLAIMER alvorens te beginnen

  • Wij hebben net iets te weinig water om onze ribs volledig onder te zetten in de pekel. Bij een 2de poging zouden we dus 200-300ml water meer gebruiken of een kleinere bak gebruiken zodat het water hoger komt te staan
  • Wij hebben onze beefribs 5 dagen gepekeld (zondag tem donderdag) en op dag 6 (vrijdag) hebben we de beefribs in een waterbad gelegd. Je zal verder in het recept lezen dat ze gerust een dagje langer in de pekel hadden mogen liggen. Bij een 2de poging zouden we dus 6 dagen pekelen en op de 7de dag de ribs in het waterbad leggen.

INSTRUCTIES

Beefribs maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Het volgt hetzelfde proces als hoe je pulled beef maakt. Maar om pastrami beefribs te maken moeten we eerst onze ribs pekelen, kruiden en daarna garen.

Maak je pekel klaar en pekelen maar!

Maak je pekel klaar door alle ingrediënten samen te voegen in het water en warm het op zodat de suiker en het zout gaan oplossen in het mengsel. Laat je mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast. 

Verwijder het membraan achteraan de ribben. Je kan dit makkelijk verwijderen door de achterkant van een lepel tussen het bot en het vlies te schuiven. Lift de lepel wat omhoog en het vlies zal zich van het been lossen. Je kan het nu verder met je vingers van de rib aftrekken. 

Je bent nu klaar om te pekelen. Leg je beefrib in een bak en giet het koude pekelmengsel erbij. Zoals je ziet hebben wij net iets te weinig water om de ribs volledig onder te dompelen. De bak zet je nu in de koelkast en dit laat je gedurende 5 dagen in de pekel liggen. Draai elke dag je ribs om.

Op dag 6 (één dag voor het garen) halen we de beefrib uit de pekel en gieten we de pekel weg. Vul je bak nu met proper water en leg je beefrib er nog 1 dag in zodat de zouten zich kunnen afzetten. 

De beefrib is klaar om te garen.

Haal op dag 7 je beefrib uit het waterbad en dep hem droog. Rub de rib nu met je favoriete rub voor beef. Wij hebben 1 deel grof zout, 1 deel grove peper en 1/2de deel MeatPal BBQ rub met elkaar gemengd en alle zijdes van de rib er royaal mee gekruid.

Je smoker moet voorverwarmd zijn op ongeveer 135°C en klaar gemaakt zijn om indirect te garen. Dit wil zeggen dat we het vlees naast de hittebron leggen ipv er boven bij direct garen.

Als je houtskool of briketten gebruikt gooi je nu je blokje rookhout op het vuur. Wij gebruiken een pellet smoker en hebben daardoor een constante aanvoer van rook. Leg de ribs op de barbecue en doe de deksel toe en laat de BBQ zijn werk doen. Je kan het vlees een 5-tal uren op de barbecue laten liggen alvorens het te controleren. Vergeet niet om nu en dan een blokje rookhout bij te gooien. 

We hebben onze beefrib niet verpakt omdat we dit niet nodig vonden om de bark/kleur te beschermen. Moest je dit toch willen doen dan is dit perfect oké: je kan hiervoor butcher paper of ALU-folie gebruiken. In het geval van het laatste zal je rib iets sneller klaar zijn omdat de stoom niet uit de ALU-folie kan ontsnappen. Tegelijkertijd krijg je een zachtere bark.

De beefrib is klaar wanneer de kern zo’n 93°C meet. Wanneer je met een kernthermometer of een tandenstoker in het vlees prikt moet dit aanvoelen als boter. Dus het kan dat de kern 93°C is maar het vlees nog niet “botermals” is. Laat in dat geval je rib liggen en doe de priktest elke 20min opnieuw. Verhoog desnoods je temperatuur naar 140-145°C als je te veel honger krijgt. 

Time to eat

Wanneer de rib klaar is haal je hem van de BBQ en laat je hem even uitdampen. Daarna hebben we hem in butcher paper verpakt om te laten rusten.

Wat je onmiddellijk gaat opvallen als je de rib doormidden snijdt is paarse kleur van het vlees. Dit komt door het pekelen. Op onze foto zal je zien dat de pekel niet helemaal te de kern van het vlees is geraakt waardoor we een bruin plekje hebben. Dit is puur een esthetisch punt en zal niets veranderen aan de bijzondere smaak.

Bij een 2de poging zouden we dus een dagje langer pekelen en dan hebben we dit waarschijnlijk niet meer. Veel plezier met het recept en smakelijk eten!

Volg ons op Facebook en Instagram als het leuk vind wat we hier doen. Moest je de beefribs zelf eens maken laat ons dan weten hoe het is afgelopen.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.