Zo maak je heerlijke pulled pork die niet kan mislukken

Pulled pork is een klassieker waarmee elke startende BBQ held begint. Het is een makkelijk gerecht dat zeer vergevingsgezind is en waar je enkel maar geduld voor nodig hebt. In dit recept leggen we je uit hoe je makkelijk zelf pulled pork kan maken op de BBQ. Of je kan dezelfde stappen ook in de oven uitvoeren.

BENODIGDHEDEN

  • Een spiering of een Boston Butt. 
  • Snijplank
  • Een scherp mes
  • MeatPal BBQ rub (hier kopen)
  • Braai Red Sauce (hier kopen)
  • BBQ die voorverwarmd is op +/-120°C en klaar is voor indirect te garen
  • Een bak om het vlees en de kruiden te mengen.
  • Een plantenspuit met je favoriete spray
  • ALU-folie
  • optioneel: mosterd

instructies

Het vlees voorbereiden

De voorbereiding van een spiering is eigenlijk heel simpel. Als je vlees vacuüm verpakt is haal deze uit de verpakking en dep je dit droog met keukenpapier. Om er voor te zorgen dat de rub goed op het vlees hecht kan je er voor kiezen om een binder zoals mosterd te gebruiken en je vlees er lichtjes mee in te smeren. Dit is volledig jouw beslissing en het kan perfect zonder. 

TIP: snij de spiering door midden zo verkrijg 2 extra oppervlaktes waar er zich bark kan vormen. Tegelijkertijd zal het vlees wat sneller garen omdat de porties kleiner zijn.

Rub je vlees nu stevig in met de MeatPal BBQ rub en laat deze rub intrekken op het vlees. Je mag je vlees gerust de avond ervoor al in de rub zetten maar laat het zeker minimaal één uur inwerken op het vlees.

time to Q

Leg je vlees nu op de indirecte zone van je BBQ die voorverwarmd is op 120°C om de pulled pork low & slow te garen. Je kan de temperatuur ook opdrijven naar 150°C en kiezen voor hot and fast. Dit zal er voor zorgen dat alles wat sneller klaar zal zijn.

Voeg rookhout toe, sluit de deksel en laat de BBQ zijn werk doen. Je moet je de komende 3-4uren geen zorgen meer maken om je vlees. Wij gebruiken een pellet smoker en hebben dus een constante aanvoer van rook. Maar als je een ander type toestel gebruikt gooi je best af en toe wat rookhout op het vuur, vb: elke 30-45min.

Sprayen en wachten op de perfect kleur

In veel recepten zal je lezen om je vlees tot een bepaalde temperatuur te laten garen en het dan in te pakken. Daar is niets mis mee, meten is weten. Maar ervaring leert ons dat je vlees soms wat te donker kan uitdraaien of nog niet de juiste kleur heeft. Daarom concentreren we ons vooral op de kleur van het vlees.

Net zoals in ons recept voor de ribben focussen we ons op de juiste kleur. Wanneer je vlees een mooi mahoniehouten kleur verkrijgt en de bark zich goed heeft gevormd gaan we het vlees inpakken. De foto’s hieronder tonen wanneer wij er voor kiezen om het vlees in te pakken. Meestal is dat wanneer de kerntemperatuur tussen de 70°C – 80°C is. Maar zoals we al zeiden: om in te pakken letten we niet op te temperatuur.

TIP: Om de kleur wat te bevorderen sprayen wij het vlees met een mengsel van 50% appelazijn en 50% ananassap. We beginnen pas te sprayen vanaf het moment dat de rub op het vlees droog is. Anders spray je de kruiden van je vlees. Dit is ongeveer nadat het vlees 1 à 1u30 op de BBQ ligt. Wanneer je met je vinger op het vlees duwt en er blijft geen rub meer plakken op je vinger kan je beginnen sprayen.

time to wrap

Om in te pakken gebruiken we altijd de Texas crutch methode en gebruiken we dus ALU-folie. Scheur een deftig stuk ALU-folie af zodat je je vlees er 2-3 keren er kan wikkelen.

In de verpakking doen we slecht 2 dingen: hotsauce en een flinke scheut ananassap. Maar je kan hier zo zot in gaan als je wilt: bier, appelsap, sprite, cola..

Omdat er in de ALU-folie stoom ontstaat die niet kan ontsnappen zal het vlees sneller zijn gewenste kerntemperatuur van 93°C bereiken. 

93°C en klaar

Leg je ingepakte pork nu terug op de BBQ en laat hem verder garen tot als de kerntemperatuur 93°C meet. In theorie is de pork nu klaar maar we vinden het belangrijk om met ons product bezig te zijn en effectief te voelen of het klaar is.

TIP: heb je geen zin meer om de BBQ te gebruiken ken je deze laatste stap gewoon in de oven uitvoeren. Omdat alles verpakt is zal de rook van de BBQ geen impact meer hebben op je vlees.

Neem een satéprikker en duw hem tot de kern van het vlees. Als dit aanvoelt zoals je in boter zou prikken dan is de pork klaar. Zo niet: laat hem nog een 15min extra langer op de BBQ liggen en herhaal de test.

Als alles klaar is neem je de pork van de BBQ en laat je dit minimaal 1 uur rusten alvorens je je pulled pork gaat pullen.

Wanneer alles goed verlopen is dan is de pork botermals en kan je deze heel makkelijk met de hand pullen. Opletten want de kern van de pork kan nog heet zijn en je kan je verbanden.

Wij mengen het sap in onze verpakking onder de pulled pork. Wel opletten dat dit niet te veel sap is anders zal het te zompig worden. Als afwerking meng je een flinke scheut van onze Braai Red Sauce doorheen je pork.

Leftovers bewaren en opwarmen.

Naar onze menig is de beste methode om je leftovers vacuüm te trekken en deze in te vriezen. Je kan deze dan makkelijk sous-vide opwarmen zonder dat het vlees uitdroogt. 

Heb je geen vacuümmachine dan kan je je zip-lock zakjes gebruiken om de pork in te vriezen. Je kan ze dan wel niet sous-vide opwarmen maar je kan de pork wel in een bakje doen en in de oven of microgolf opwarmen.
Indien je oven gebruikt: overtrek je bakje met een ALU-folie om uitdroging tegen te gaan. Het vlees zal altijd wat droger uit de oven komen dan uit de micro. Gebruik dan gewoon wat Braai Red Sauce, eventueel aangelengd met vocht (ananassap of appelsap), om de pulled pork terug wat op te werken. 

Volg ons op Facebook en Instagram als het leuk vind wat we hier doen. Moest je zelf eens pulled pork maken laat ons dan weten hoe het is afgelopen door ons in je bericht te taggen.

Wil je zelf eens niet achter het vuur staan kan je bij ons elke werkdag American Low & Slow BBQ bestellen en aan huis laten leveren in heel Vlaanderen. Meer info kan hier vinden.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.