BBQ tip: 2 tools die je zeker moet hebben

Efficiëntie zit vaak verborgen in de kleine dingen. De BBQ tip in deze blog heb ik gekregen op mijn eerste trip naar de USA toen ik werd uitgenodigd op de Buttranch door Byron van Butt Rub.
Wanneer ik barbecue heb ik altijd 2 sprayflessen in de buurt. De ene gebruik ik om proper te kunnen werken. De andere gebruik ik om er voor te zorgen dat ik het maximale uit mijn rookproces kan halen.

BBQ TIP 1: Een sprayfles met enkel water

Een simpele sprayfles met enkel zuiver water kan je BBQ tot een hoger niveau brengen. Zoals velen die BBQ’n spray ik mijn vlees op de BBQ. Enkel doe ik het met gewoon simpel, zuiver, water. Er is niets mis om appelsap of andere vruchtensappen te gebruiken. Maar vruchtensappen hebben weinig smaakmolecules in vergelijking met de kruiden en sauzen die er allemaal bij komen kijken. 

Dus gebruik ik gewoon 100% water.

waarom spray ik met 100% water?

De voornaamste reden waarom ik mijn vlees wil sprayen is omdat ik een ik het maximale uit mijn rookproces wil halen. Het is een mythe dat vlees stopt met het opnemen van rook vanaf een bepaalde temperatuur of na een bepaalde tijd. Rook wordt aangetrokken door natte en koele oppervlakten.

Het is dus zeker en feit dat na een bepaalde tijd je vlees minder rook zal opnemen maar enkel en alleen omdat het vlees opwarmt en omdat de buitenkant droger is. Net daarom spray ik met water om de oppervlakte van mijn vlees koel en nat de houden. De rook die door de smoker gaat dwarrelt blijft dan beter hangen op het vlees.

BBQ TIP 2: Een sprayfles met water en azijn

In deze fles zit 50% water en 50% azijn. Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Het is dus super easy om met een sprayfles oppervlaktes zoals snijplanken, tafels te sprayen en af te vegen. Of om je mes tussendoor te kuisen. Het bijkomend voordeel is dat het foodsafe is en geen negatief effect heeft op je smaakprofiel van je vlees indien het mengsel toch in aanraking komt met het eten. Dit heb je wel met chemische producten, daarom blijven deze ver uit de buurt van de werkplek bij het barbecueën. Als extra heb je In de zomer ook minder last van vliegen. 

Als je deze blogpost met BBQ tips leuk vind volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we american style barbecue beter promoten. 

Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.