Dutch oven of skillet onderhouden en schoonmaken

Koken in dutch oven of met een gietijzeren skillet koken is er in trek. Je kan het gietijzeren materiaal op de BBQ, boven of op de kolen en zelf op een gasfornuis gebruiken. Maar hoe kan je een dutch oven of skillet onderhouden?

De schoonmaak na gebruik

Je hoort vaak dat je geen zeep mag gebruiken om Dutch oven of skillet  te onderhouden. Dit is onzin: het is namelijk belangrijk dat je material proper en hygiënisch is.

Wat wel belangrijk is dat je een zacht, geen agressieve, zeep gebruikt ter bescherming van de coating. En als je moet schuren dat je het met een zacht schuursponsje doet. Niet met staalwol ofzo. 

Dus concreet:

 • Gebruik warm, heet water. Laat je gietijzeren material niet weken in water want dan bestaat de kans dat water onder de coating komt en er roest vormt.
 • Verwijder hardnekkig vuil met zeep en een zacht schuursponsje.
 • Laat je dutch oven of gietijzeren skillet goed drogen. Verwarm hem desnoods op het fornuis zodat alles verdampt is.
 • Alvorens de dutch oven of gietijzeren skillet op te bergen wrijf ik hem altijd in met een dun laagje plantaardige olie.
 • Gebruik geen vaatwasser: dit is te ruw en agressief.

Het onderhoud

Een dutch oven of skillet onderhouden kan je het beste doen door ze vettig te houden. Tegenwoordig is elke dutch oven of gietijzeren skillet geseasoned. Dit betekent dat het fabriek er al een coating (= beschermlaag) heeft opgezet. Zo blijft die beschermd tegen het roesten. Tegelijkertijd vormt de coating ook een anti-aanbaklaag. 

Het kan nooit kwaad om je materiaal nu en dan eens opnieuw te voorzien van een  nieuwe coating. Onderstaand proces legt uit hoe je een nieuwe coating aanbrengt. Neem er je tijd voor en herhaal deze stappen 4-5 keren. Je kan dit op de BBQ of zelf gewoon in de heteluchtoven doen. 

 1. Breng de BBQ (indirect) of de oven naar 250°C.
 2. Zorg dat de dutch oven of gietijzeren skillet proper is en smeer hem met behulp van een doek met een laagje plantaardige olie (vb: zonnebloem olie).
 3. Zet de dutch oven of gietijzeren skillet op zijn kop in de BBQ of in de oven om te vermijden dat er zich plasjes vormen.
 4. Laat dutch oven of gietijzeren skillet gedurende 30min inbakken.
 5. Haal de dutch oven of gietijzeren skillet uit de BBQ of oven en laat hem afkoelen.
 6. Herhaal alles vanaf stap 2 een 4 tot 5 keren om een goede seasoning van je dutch oven of gietijzeren skillet te verkrijgen.

Heb je vragen over BBQ? Zit je met een probleem? Aarzel niet om ons te contacteren op Facebook of op Instagram.

Als je dit een leuk recept vind maak het voor je familie en vrienden. Vertel er vooral over en volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we American style barbecue beter promoten. 

Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.