Brisket Chili

Brisket chili is een van mijn favoriete comfort food recepten. Ideaal voor tijdens de wintermaanden op een druilerige dag. We hadden nog wat restjes van een oefensessie voor de BBQ wedstrijd in de vriezer zitten. Dus het werd een tijd om de dutch oven aan het werk te zetten.

BENODIGDHEDEN

  • Dutch oven of een andere grote kookpot
  • 3 middelgrote uien
  • +/-900gr rundergehakt (half-half kan ook)
  • +/-900gr brisket (volledig gaar en klaar)
  • 800gr tomatenblokjes
  • 800gr tomatenpulp
  • 480gr zwarte bonen
  • 240gr witte bonen 
  • (optioneel) smoker / pelletgril
  • geraspte cheddar als garnituur
  • peper en zout om het gehakt op smaak te brengen
  • boter of olijfolie

kruidenmix

  • 1/2el chili poeder
  • 1tl komijn
  • 1/4tl cayenne peper
  • 1/4tl look poeder
  • 1/2tl uien poeder
  • 1/2tl zout
  • 1/4tl gemalen zwarte peper

Instructies

Optioneel: bereid de smoker voor

Zet de smoker aan verwarm deze tot 120°C. We gaan hier de brisket chili oplaten roken wanneer deze klaar is. 

De brisket chili maken

Zet de skillet op het vuur en voeg er een klont boter of een scheut olijfolie aan toe. Terwijl de boter smelt snijden we de ajuin in snippers. Dit mag grof gesneden zijn zodat we de stukjes nog zien zitten in de chili. Doe de uien in de skillet en stoof ze tot als ze glazig zijn.

Voeg het gehakt aan de ajuin toe en breng dit op smaak met peper en zout. Wij gebruiken hier rundergehakt dat we zelf hebben gemalen van stukjes brisket. Roer af en toe in de pan tot wanneer het gehakt is gebakken

Voeg de tomaten en de bonen toe aan het gehakt en meng het geheel goed onder elkaar. Laat het geheel op een zacht vuur opwarmen tot het suddert.

Meng alle ingrediënten voor het kruidenmengsel door elkaar. Voeg om te beginnen 2tl van het de kruidenmix bij chili. Laat het het een 10-tal minuten sudderen en proef of het voor jouw genoeg gekruid is. Wil je meer pit? Voeg extra lepels van de kruidenmix toe. 

Laat de chili zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur. Snij ondertussen de brisket in dikke blokken en voeg deze toe aan de chili wanneer alles heeft ingekookt. De brisket is volledig gaar en klaar en moet dus enkel maar opwarmen. 

Zet de dutch open op de smoker en je kan dit gerust een 5-tal uren op de smoker laten roken. Roer doorheen de dag af en toe in de pot.

De liefhebbers kunnen nog wat cornbread maken als sidedish bij deze brisket chili. 

Laat het zeker weten als je dit ooit zelf eens maakt! Enjoy!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.