Picanha op de grill

Staartstuk of picanha zoals men het in Portugal en Brazilië noemt is een heerlijk stukje dat zich achteraan de rug van het rund ligt. 

BENODIGDHEDEN

  • Picanha (staartstuk). Vraag je lokale slager om hulp of laat het aan huis leveren door Atelier Francois.
  • Snijplank
  • Peper & Zout
  • Een grill met houtskool of briketten. Gas gaat ook.
  • Spiezen (optioneel)

INSTRUCTIES

Start je grill en stook deze heet tot als je mooie gloeiende kolen hebt. Zorg ervoor dat je een directe zone hebt om te grillen en een indirecte zone om te garen. Dit doe je door de kolen aan 1 zijde van de grill te leggen zodat je een warme en koele zone hebt.

Terwijl de grill opwarmt gaan we picanha voorbereiden. Meestal zit deze in zijn geheel (+/- 1,5kg) verpakt in een vacuümzak. Haal het stuk vlees uit de zak en spoel het af met koud water en dep het droog.

Je kan de hele picanha in zijn geheel bereiden en daarna versnijden. Of je kan het op voorhand portioneren in steaks. 

In beide gevallen moet je opletten dat je het vlees haaks op de draad aansnijdt. Op bovenstaande foto zie je dat de draad van het vlees horizontaal loopt (van links naar rechts). Je hoort het vlees haaks aan te snijden omdat je dan de spiervezels korter maakt en je het vlees makkelijker kan kauwen. Dat doe je door het vlees zoals op de foto verticaal (van onder naar boven) te snijden.

Om de steaks makkelijk te kunnen verplaatsen op de grill kan je ze op een spies steken. Tegelijkertijd verkrijg je ook een mooie presentatie van je gerecht.
Tip: gebruik 2 spiesen om te vermijden dat het vlees rond de spies blijft draaien.

Kruid nu het vlees met je favoriete kruiden. Wij bestrooien ons rundvlees rijkelijk met gerookt grof zout van Barbecoa en kruiden af met zwarte peper uit de molen wanneer de steaks gaar zijn en liggen te rusten. 

Grill je steaks boven de directe hitte. Afhankelijk van hoe dik je ze hebt gesneden: 2 minuten aan elke kant grillen. Je zal mogelijk wat vlammen krijgen omwille van de sappen dit in de kolen druppen. Dit is niet erg, de vlammen mogen aan het vlees likken. Heb je toch te veel vlammen: doe dan de deksel gewoon toe. Op deze manier neem je zuurstof weg en zullen de vlammen doven. 

Wanneer je vlees aan beide zijden heeft gegrild leg je het op de rooster in de indirecte zone (naast de kolen) en doe je de deksel toe tot je je gewenste bakwijze hebt bereikt.

Laat de steaks nog een 5-tal minuten rusten op een bord bedekt met ALU-folie zodat de sappen zich herverdelen en niet zomaar in bord belanden wanneer je de steak onmiddellijk zou doorsnijden.

We hopen dat we je op een leuk idee hebben gebracht en dat jullie de picanha eens proberen. Laat het ons zeker weten op Facebook of Instagram hoe het je is bevallen. 

 

Als je dit een leuk recept vind maak het voor je familie en vrienden. Vertel er vooral over en volg ons op Facebook en/of Instragram voor meer van dit. Zo help je ons groeien en kunnen we American style barbecue beter promoten. 

Wanneer je je inschrijft (gratis) op onze nieuwsbrief ben je lid van de Braai community en blijf je al eerste op hoogte van onze recepten en avonturen. Wij spammen je niet maar delen nu en dan wel eens een kortingscode uit voor onze webshop.

buy our not-yet-famous BBQ shirts

Koop één van onze BBQ shirts en help ons om low & slow BBQ populair te maken. Het zijn van die kleine dingetjes die helpen.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.